Technicus Smart Industry (bbl)

Voor slimmerikken met technische en ICT-vaardigheden

leidinggeven
logisch nadenken
plannen - organiseren
technisch inzicht
Als technicus Smart Industry werk je met slimme apparaten die bijvoorbeeld gebruik maken van een microcontroller. Je leert embedded elektronica ontwerpen, programmeren en testen.
Play
Play
Play

Smart industry, ook wel Industrie 4.0 genoemd, wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven. Steeds meer apparaten, productiemiddelen en organisaties zijn gedigitaliseerd en met elkaar verweven. Bijvoorbeeld slimme machines die onderling met elkaar communiceren en aan apparaten die zelf doorgeven op welk moment zij service nodig hebben. Voor deze branche zijn vakmensen nodig die technische én ICT-vaardigheden bezitten: de technicus Smart Industry.

Als technicus Smart Industry werk je met slimme apparaten die bijvoorbeeld gebruik maken van een microcontroller. Je leert embedded elektronica ontwerpen, programmeren en testen.

Tijdens je opleiding leer je alles over componenten als sensoren en actuatoren en besturingstechniek zoals microcontrollers en PLC’s. Ook komen aan communicatie- en besturingsprotocollen (internet of things) aan bod. Je komt meer te weten over big data en robotica.

Als technicus Smart Industry heb je een uitvoerende en begeleidende rol. Je bouwt zelfstandig of in een klein team of koppel aan complete machines en/of installaties. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk. Je test de machine of installatie zelf door het toepassen van meet- en testmethoden en -technieken. Wie slim is gaat het met deze opleiding maken in de snel groeiende en ontwikkelende Smart Industry!

Er zijn 2 mogelijke opleidingsroutes. Een 2-jarige en een 3-jarige variant. Voor beide varianten gelden afzonderlijke toelatingseisen. 

Je krijgt les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Brainport Industries Campus

Technicus Smart industry is een uitstroomrichting van Technicus mechatronica.

Lees ook het verhaal van student Tim Hilverda over deze opleiding: "Je merkt aan alles dat Technicus Smart Industry samen met bedrijven gemaakt is".

Vragen

Als technicus Smart Industry werk je voornamelijk met elektrotechniek en elektronica. Daarnaast kom je veelvuldig in aanraking met ICT (hardware en software), meet- en regeltechniek, besturingstechniek en werktuigbouwkunde. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij apparatenbouwers, de 3D print industrie en andere innovatieve bedrijven. Je kunt ook verder studeren met hbo-opleiding op het gebied van smart industry, robotica of mechatronica.

Je werkt 4 dagen per week en je gaat 1 dag per week naar school. Het schooljaar is opgedeeld in blokken die gekoppeld zijn aan thema’s die belangrijk zijn voor de smart industry. In leerjaar 1 volg je 4 blokken: 1. Simple smart product: je bouwt en test een datalogger op basis van een embedded systeem. 2. Van stupid naar smart working: je optimaliseert een traditioneel proces door toevoeging van smart techniek. 3. Lean productielijn: je leer een productielijn begrijpen en monitoren en doet aanbevelingen om de lijn te optimaliseren. 4. Smart proof of concept: op basis van een klantvraag ontwikkel en realiseer je een proof of concept met smart technology.

In leerjaar 2 ga je aan de slag met ‘Smarter maintenance’, doe je een keuzeproject en maak je een proeve van bekwaamheid. De opleiding is een co-creatie met 30 bedrijven in de Brainport-regio. Het lesmateriaal en de projecten zijn met hen samengesteld. Je gaat op werkbezoek bij bedrijven en krijgt gastlessen, workshops en begeleiding van medewerkers uit de praktijk.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Er zijn 2 mogelijke opleidingsroutes. Een 2-jarige en een 3-jarige variant. Voor beide varianten gelden afzonderlijke toelatingseisen.

Om te worden toegelaten tot de 3-jarige variant heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo basisberoepsopleiding niveau 2 of vakopleiding niveau 3;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Wettelijk ben je toelaatbaar met een niveau 2 diploma. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Als je start met de 3-jarige variant, start je in een basisjaar samen studenten van de opleidingen Technicus Elektrotechnische systemen en Technicus Mechatronica systemen. Na het succesvol afronden van het eerste jaar kun je kiezen welke opleiding je uiteindelijk wil afronden, de Technicus Smart Industry, Technicus Mechatronica systemen of Technicus Elektrotechnische systemen.

Om te worden toegelaten tot de 2-jarige variant heb je nodig:

  • diploma van een elektrotechnische opleiding op mbo niveau 3.

Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstelling voor het eerste leerjaar. Je start in het tweede leerjaar van de opleiding en kunt deze in twee jaar afronden.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens:

WhatsApp
Mechatronica & Industriële Automatisering: teamleider Ruud van Melis

E-mail
Mechatronica & Industriële Automatisering: teamleider Ruud van Melis

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze