Software developer (bol)

Bouw zelf websites en apps

logisch nadenken
oplossingsgericht
samenwerken
technisch inzicht
zelfstandig
Het bedenken en programmeren van software of websites, dat is wat je kunt leren als Software developer.
Play
Play
Play

Als software developer programmeer je, maak je websites en applicaties en zorg je ervoor dat deze goed (blijven) werken. Je bent dus veel met computers bezig, je lost problemen op en maakt een product voor je klant. Natuurlijk komt hier ook een stuk communicatie, analyseren en adviseren bij kijken. Je zorgt ervoor dat je de vraag van je klant duidelijk hebt en hem op de hoogte houdt van je werk.
 
Tijdens de mbo opleiding voor software developer maak je producten, maar ben je dus niet de hele dag aan het gamen. Wat voor producten maak je dan? Denk aan:

  • websites, zoals een webshop van Bol.com;
  • apps voor op je telefoon;
  • desktop applicaties, zoals Spotify;
  • embedded software: het aansturen van hardware, zoals in televisies.

Software developer opleiding: van fouten leer je

Programmeren leer je ook door fouten te maken waar je dan zelf weer een oplossing voor vindt. Soms denk je misschien dat je het niet kunt, maar juist doorzetten en verbeteren zijn belangrijk als software developer.

Het leuke is dat je op school al praktijkervaring opdoet. Je werkt namelijk op school in een “leertuin”. Hier komen (interne) klanten met vragen en problemen. Aan jou de taak om dat op te pakken en op te lossen. Natuurlijk onder begeleiding van onze docenten. Samenwerken is hierin heel belangrijk.

“Goede sfeer, fijne docenten”

Bij Summa ICT heb je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Je mag veel dingen zelf uitzoeken en oppakken. Heb je hulp nodig, dan is er altijd een docent in de buurt. Onze studenten zeggen zelf: “Goede sfeer en fijne docenten, maar ook samen serieus aan het werk om goed te worden in ons vak.” Ontmoet ze (en vraag het ze zelf) tijdens een van de open dagen of meeloopdagen.

Vragen

Na je opleiding software developer kun je doorstuderen naar het hbo of aan het werk. Bij bedrijven in vrijwel alle sectoren, zowel nationaal als internationaal, wordt software ontwikkeld. Met je diploma kun je aan de slag bij klein-, midden-  en grootbedrijf, profit en non-profit organisaties, (commerciële) bedrijven en (semi-)overheden.

De eerste jaren volg je voornamelijk lessen op school en word je breed opgeleid als software developer. Je krijgt theorielessen en praktische schoolopdrachten. In het derde en vierde jaar maak je steeds meer opdrachten gericht op de beroepspraktijk, loop je stage en ga je je verder specialiseren.

Versnellingsperiode
Als blijkt dat je goed presteert, is er de mogelijkheid om sommige delen van de opleiding in kortere tijd te doorlopen. Na het succesvol doorlopen van zo’n ‘versnellingsperiode’ kun je eventueel een sprong maken naar een hoger leerjaar waardoor de totale studieduur kan worden verkort.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Laptop

Bij deze opleiding kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht voor de juiste specificaties van de laptop die je nodig hebt.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
Contactpersoon: Judith Smits

E-mail
Contactpersoon: Judith Smits
Het algemene mailadres: infosummaict@summacollege.nl

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Ik combineer designen met programmeren
Lars Hoofs
Student Software developer

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Van student naar docent software development
Anass Salhi
Oud-student en nu docent Software Developer
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste