VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Eerste bedrijfsautotechnicus (bol)

Vakman worden bij Defensie: bikkelen in de bedrijfsautotechniek

instructies opvolgen
leidinggeven
motiveren
nauwkeurig
technisch inzicht

Je vindt kameraadschap en actief bezig zijn belangrijk, maar wil tegelijkertijd een echte vakman met verantwoordelijkheid in de autotechniek worden? Dan kun je aan de slag bij Defensie. Wij bereiden je voor op een functie als onderofficier bij de Landmacht.

Play
Play
Play
Je wordt getraind op de plek waar je gaat werken. Daar leg je de basis voor je werk als militair met bijvoorbeeld kaartlezen, exercitielessen, ehbo-lessen en patrouille lopen. Op school leer je alles over bedrijfsautotechniek, zodat je straks vakbekwaam en zelfstandig kunt werken aan bijvoorbeeld pantser-, wiel- en rupsvoertuigen.

Om de 3 weken heb je een volledige week stage bij Defensie. Daar loop je net als andere militairen in een gevechtspak. Je woont en slaapt op de kazerne en wordt begeleid door militaire instructeurs. Heel actief, uitdagend en leerzaam.

Je werkt ook aan je discipline en leidinggevende kwaliteiten. Met de wil om te winnen kom je er wel bij Defensie!

Kijk voor meer informatie ook eens op de  website van Defensie.

Veiligheid en Vakmanschap heeft ook een eigen  Facebookpagina. Op  Youtube vind je interessante video's over de opleiding.

Vragen

Met de vakrichting Bedrijfsautotechniek van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap kun je aan de slag bij de hersteleenheden van de Landmacht en de Luchtmacht. Je kunt er ook voor kiezen om te kijken naar een functie in de autotechniek buiten Defensie. Of om door te stromen naar een mbo-opleiding op niveau 4 in de bedrijfsautotechniek.

Tijdens de opleiding bij Summa Veiligheid, vul je jouw militaire opleiding aan met de kerntaken als Eerste Bedrijfsautotechnicus (EBAT) op de Automotive Campus in Helmond. Je volgt daar zowel theorie als praktijklessen gekoppeld aan militaire voertuigen. In het beroepsspecifieke deel van de EBAT opleiding bereid je onderhoud en reparatie voor van vrachtauto's. Na uitvoering rond je dit af met een korte rapportage.

In het profiel deel van de EBAT opleiding bereid je inspecties en accessoire inbouw voor, voer je deze uit en rapporteer je kort daarover ter afsluiting. Tot slot verdiep je je in het lezen van elektrische schema's, bepaal je daaruit je meetpunten aan het voertuig en koppel je jouw bevindingen aan een conclusie en reparatie advies.

Tijdens de opleiding ga je 3 dagen per week naar school en loop je 2 dagen per week stage bij een truckbedrijf bij jou in de regio. Omdat je als militair wordt opgeleid zit je om de 3 weken een volledige week bij Defensie. 10 weken in totaal per jaar.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Summa Veiligheid VeVa magazine 2024_A4_cover

 

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Voor de bol-opleidingen Beveiliger niveau 2 en 3 is het niet nodig om leermiddelen te bestellen. Indien nodig kunnen deze geleend worden via school. Wil je toch liever eigen boeken hebben, dan wordt in de introductieweek uitgelegd wat je nodig hebt en hoe je die kunt bestellen.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of;
  • mbo-diploma niveau 2 of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo en;
  • de Nederlandse nationaliteit en;
  • een Sport Medisch Advies (SMA) en;
  • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. We kijken bijvoorbeeld of de vakken van je vooropleiding aansluiten en of je gemotiveerd bent voor een beroep als militair.

Je wordt ook uitgenodigd voor een intake, hier testen we of je binnen de duur van de opleiding het gewenste niveau kunt behalen. Zo is er een kracht- en conditietest en een test waarin persoonskenmerken aan bod komen. Hierbij wordt gekeken naar zaken als samenwerken, stressbestendigheid, incasseringsvermogen en doorzettings- vermogen. Aan de hand van deze testen krijg je een advies over het starten met deze opleiding. Deelname is verplicht.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent VeVa Ebat: Jelle Thuis 

E-mail
Docent VeVa Ebat: Jelle Thuis 

Instagram

DM naar @summaveva
DM naar @summaveiligheid

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Deze opleiding is voor de prettig gestoorden en dat is absoluut niet negatief bedoeld!
Jelle Thuis
Docent

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag