Combi Sociaal werk - Maatschappelijke zorg (bol)

Ontdek hoe jij het liefst met mensen werkt

behulpzaam
communicatief - sociaal
plannen - organiseren
samenwerken
stevig in je schoenen staan
Combi Sociaal werk-Maatschappelijke zorg (SWMZ) is een nieuwe opleiding. Deze opleiding is een combinatie van Sociaal werk, Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (niveau 4) en Begeleider maatschappelijke zorg (niveau 3). 
Play

Je maakt kennis met het brede werkveld waarin werken met mensen centraal staat. Je onderzoekt wie je bent, hoe je handelt en waarom je daarvoor kiest. Tijdens de opleiding ontdek je welke richting het beste bij jou past. Tijdens je opleiding leer je onder andere hoe je mensen begeleidt en ondersteunt.

Je helpt mensen bij het omgaan met- en het voorkomen van problemen in hun dagelijks leven zodat ze een betere aansluiting kunnen vinden bij de maatschappij. Dit doe je door het geven van informatie, advies en voorlichting. Je hebt kennis van regelingen en procedures en je begeleidt kwetsbare doelgroepen bij hun vrijetijdsbesteding. Je begeleidt en ondersteunt mensen kort en/of langdurend.

Op school en tijdens je stage leer je hoe je op een professionele manier omgaat met mensen. Je bekijkt steeds wat de behoefte en de vraag van je doelgroep is, zodat die de regie over zijn eigen leven behoudt. Je bent flexibel en bent bereid om op onregelmatige tijden te werken. Je durft lastige punten aan te snijden, omdat je weet dat mensen zelf in actie moeten komen. Maar je bent ook tactvol en je ziet kansen waar anderen het opgeven. Je bent een aanpakker en hebt een ‘eropaf-mentaliteit’. Die ervaring krijg je al tijdens de opleiding.

Vragen

Deze opleiding is een combinatie van Sociaal werk, Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (niveau 4) en Begeleider maatschappelijke zorg (niveau 3). Tijdens de opleiding ontdek je welke richting het beste bij jou past. Het werkveld is daarom enorm breed. Zo kun je aan de slag gaan bij organisaties die zich inzetten voor  gehandicaptenzorg, ouderenzorg, dak- en thuislozen, reclassering, psychiatrie, speciaal onderwijs, buurtcentra en op nog veel meer plekken. Met je niveau 4-diploma kun je ook verder studeren aan het hbo.

Naast vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep krijg je een aantal algemene vakken en loop je stage.

  • In leerjaar 1 van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Wie ben ik als professional, wat zijn de werkgebieden en hoe ontwikkel ik mij hierin. Je gaat op zoek naar de overeenkomsten van Sociaal werk en Maatschappelijk zorg en leert over het werken met en voor mensen. Dit doe je zowel op school als op stage.
  • In leerjaar 2 ga je het accent leggen op het vlak van Sociaal werk of (Persoonlijk) Begeleider maatschappelijke zorg. Je gaat op zoek naar de verschillen tussen de uitstroomprofielen. Aan het einde van het jaar kies je, in overleg met je studiecoach, het gewenste uitstroomprofiel én niveau. Ook hier heeft stage een belangrijke rol.
  • In leerjaar 3 doorloop je de afstudeerstage binnen het gekozen uitstroomprofiel.
Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt in toenemende mate je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je afstuderen.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je één of meerdere keuzedelen om je te verbreden of te verdiepen. Tijdens de keuzedelen geef je kleuring aan jouw beroep. Denk hierbij aan keuzedelen als sociale zekerheid, arbeidsparticipatie of jeugd- en opvoedhulp. Gedurende je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Bekijk alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Dit is een nieuwe opleiding. Er zijn nog geen cijfers bekend van deze opleiding. Wil je meer weten over bijvoorbeeld de kans op werk, kijk dan naar de Studie in cijfers bij de opleidingen van Sociaal werk, Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg en Begeleider maatschappelijke zorg. 

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Sociaal werker: docent Coen Berg
Sociaal werker: docent Max van de Veerdonk

E-mail
Sociaal werker: docent Coen Berg
Sociaal werker: docent Max van de Veerdonk

Instagram

DM naar @summacollegemz
DM naar @sociaalwerksummacollege

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste