Doktersassistent (bol)

Jij bent de verbindende schakel in de dokterspraktijk

adviseren
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk
zorgvuldig
Jij wilt graag onderdeel zijn van de medische wereld. Artsen assisteren, medische handelingen uitvoeren en patiënten adviseren. Dan is doktersassistent jouw beroep!
Play
Play

Jij wilt graag onderdeel zijn van de medische wereld. Artsen assisteren, medische handelingen uitvoeren en patiënten adviseren. Dan is doktersassistent jouw beroep!

Je bent het centrale punt in een praktijk: patiënten melden zich bij jou. Je schat de ernst van de klacht in, plant een afspraak of geeft een goed advies. Je assisteert de arts bij ingrepen, maar doet ook het nodige zelf, zoals bloeddruk meten, injecties geven, hechtingen verwijderen en wonden verzorgen.

Op school leer je dit en nog veel meer. Want in dit vak moet je goed kunnen organiseren en plannen, goed samenwerken en communiceren. Je overlegt met collega’s, met artsen en praat met veel verschillende patiënten. Daarvoor is inlevingsvermogen nodig. In de opleiding besteden we veel aandacht aan deze onderwerpen. Ook leren we je om nauwkeurig patiëntendossiers bij te werken. Je ziet, doktersassistent is een omvangrijk en verantwoordelijk beroep. En ontzettend leuk!

Vragen

Met het diploma doktersassistent kun je werken in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, polikliniek van een ziekenhuis of bij een arbodienst. Je kunt ook een hbo-opleiding in de gezondheidszorg volgen, bijvoorbeeld fysiotherapie. 

  • In het eerste leerjaar ben je op school. Ook heb je een aantal projectdagen gericht op stage en kun je een snuffelstage lopen.
  • In het tweede leerjaar loop je 15 weken stage met één terugkomdag per week.
  • In het derde leerjaar loop je 15 weken stage met één terugkomdag per week.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Als blijkt dat je goed presteert, is er de mogelijkheid om sommige delen van de opleiding in kortere tijd te doorlopen waardoor de totale studieduur kan worden verkort.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze vaccinatie kun je niet op stage of werken bij je leerbedrijf.

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vrijwel alle leerbedrijven vragen hierom. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Lees hier alles over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

 

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
docent Milène Varlack
docent Kim Bakermans

E-mail
docent Milène Varlack
docent Kim Bakermans

Instagram
Opleiding Doktersassistent, DM naar: @summa_doktersassistent


Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Je moet goed luisteren naar het verhaal van de patiënt
Amber Smolders
Oud-student Doktersassistent

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste