Jij bent de verbindende schakel in de dokterspraktijk
Met het diploma doktersassistent kun je werken in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, polikliniek van een ziekenhuis of bij een arbodienst. Je kunt ook een hbo-opleiding in de gezondheidszorg volgen, bijvoorbeeld fysiotherapie.
- In het eerste leerjaar ben je op school. Ook heb je een aantal projectdagen gericht op stage en kun je een snuffelstage lopen.
- In het tweede leerjaar loop je 10 weken stage met één terugkomdag per week.
- In het derde leerjaar loop je 20 weken stage met één terugkomdag per week.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.
Als blijkt dat je goed presteert, is er de mogelijkheid om sommige delen van de opleiding in kortere tijd te doorlopen waardoor de totale studieduur kan worden verkort.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. Het kan zijn dat de praktijkinstelling vraagt om een verklaring omtrent gedrag (VOG).
Inenting
Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze inenting kun je niet op stage.De opleiding biedt een 2-jarige en een 3-jarige variant aan. Iedere student die zich aanmeldt zal automatisch in de 3-jarige opleiding worden geplaatst. Pas later in het jaar van aanmelding, zal het team van de opleiding besluiten of een student in het twee -of driejarige traject kan worden geplaatst.
Jouw studie: Doktersassistent (bol)
Jij wilt graag onderdeel zijn van de medische wereld. Artsen assisteren, medische handelingen uitvoeren en patiënten adviseren. Dan is doktersassistent jouw beroep!
Je bent het centrale punt in een praktijk: patiënten melden zich bij jou. Je schat de ernst van de klacht in, plant een afspraak of geeft een goed advies. Je assisteert de arts bij ingrepen, maar doet ook het nodige zelf, zoals bloeddruk meten, injecties geven, hechtingen verwijderen en wonden verzorgen.
Op school leer je dit en nog veel meer. Want in dit vak moet je goed kunnen organiseren en plannen, goed samenwerken en communiceren. Je overlegt met collega’s, met artsen en praat met veel verschillende patiënten. Daarvoor is inlevingsvermogen nodig. In de opleiding besteden we veel aandacht aan deze onderwerpen. Ook leren we je om nauwkeurig patiëntendossiers bij te werken. Je ziet, doktersassistent is een omvangrijk en verantwoordelijk beroep. En ontzettend leuk!
“Je moet goed luisteren naar het verhaal van de patiënt”
Amber SmoldersStudent Doktersassistent
Lees meer
“Je moet goed luisteren naar het verhaal van de patiënt”
Door: Amber Smolders, Student Doktersassistent
“Mijn eerste stagedag was bijzonder. Er kwam een patiënt met een grote hoofdwond binnen. De dokter vroeg of ik wilde assisteren bij het hechten. Ja, zei ik! Ook speciaal was toen een vrouw aan de telefoon vertelde dat haar man op dat moment een hartinfarct had. Ik heb toen goed gehandeld, daar was ik trots op. Met de man is het gelukkig goed gekomen.
Als doktersassistent luister je goed naar het verhaal en de klacht van de patiënt. Daarop beslis je hoe urgent het is en wat je doet: zelf oplossen, een afspraak inplannen, het ziekenhuis inschakelen? We assisteren bij kleine chirurgische ingrepen, maken hartfilmpjes en meten de bloeddruk op. Je moet dus echt veel weten; theoretisch is de opleiding dan ook zwaar. Zo moeten we alle geneesmiddelen kennen: waar zijn ze voor, wat zijn de bijwerkingen en welke mag je niet samen gebruiken. Dat is echt stampwerk.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?