Jij zet graag je tanden in deze opleiding!
Met het diploma tandartsassistent ga je aan de slag in een tandartspraktijk of tandheelkundig centrum. Je kunt ook een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld mondzorgkunde.
Het eerste leerjaar breng je voornamelijk op school door. Je krijgt theorie- en praktijkonderwijs en oefent in simulaties. Je loopt vanaf lesweek 31 negen weken stage met iedere week een terugkomdag.
In het tweede leerjaar loop je vanaf lesweek 21 tien weken stage met een terugkomdag per week.
In het derde leerjaar loop je vanaf lesweek 1 twintig weken stage met een terugkomdag per week.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. Het kan zijn dat de praktijkinstelling vraagt om een verklaring omtrent gedrag (VOG).
Inenting
Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze inenting kun je niet op stage.Jouw studie: Tandartsassistent (bol)
Met een stralende glimlach en een mooi gebit. Zo verlaten de mensen jouw tandartspraktijk. Mede dankzij jou.Als tandartsassistent sta je patiënten te woord en plan je afspraken in. Natuurlijk assisteer je de tandarts. Je bereidt behandelingen voor en zorgt dat de juiste spullen klaarliggen. Tijdens de behandeling geef je het juiste instrument op het juiste moment aan. Sommige handelingen doe je zelf, zoals röntgenfoto’s maken en tandsteen verwijderen. Na de behandeling maak je alles strak schoon, ruim je op en werk je het patiëntendossier bij. Klaar voor de volgende patiënt!
Het beroep van tandartsassistent is veelzijdig. En dus ook de opleiding. Je leert de technische aspecten van het vak, de instrumenten en de handelingen. Daarnaast krijg je les in goed organiseren, samenwerken en communiceren, zowel met collega’s als met patiënten. Je moet een patiënt wél op zijn gemak kunnen stellen als hij bang is!
“Het persoonlijke contact met patiënten vind ik het leukste”
Evi JansenStudent Tandartsassistent
Lees meer
“Het persoonlijke contact met patiënten vind ik het leukste”
Door: Evi Jansen, Student Tandartsassistent
“Als klein kind vond ik de tandarts al interessant. Lag papa in de stoel met pijn, wilde ik kijken wat daar in die mond gebeurde. Het leukste nu aan tandartsassistent vind ik het persoonlijke contact met de patiënt: je stelt hem gerust en zorgt ervoor dat hij opgewekt de deur uitgaat.
Ik heb een leuke stage achter de rug, waar ik geleerd heb dat je de tandarts en zijn werkwijze goed moet kennen om echt goed te kunnen assisteren. Tijdens de stage heb ik geassisteerd bij kroon- en brugwerk, protheses zetten en implantaten. Ook heb ik zelfstandig handelingen uitgevoerd zoals een afdruk maken van een gebit, polijsten, foto’s maken en laklaagjes aanbrengen in tanden bij kindjes. Als je aan deze opleiding begint, moet je goed gemotiveerd zijn, want het leerwerk is best pittig. Verder kun je goed samenwerken, heb je een fijne motoriek, ben je stressbestendig en zelfkritisch.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?