Tandartsassistent (bbl)

Jij zet graag je tanden in deze opleiding!

communicatief - sociaal
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk
zorgvuldig
Met een stralende glimlach en een mooi gebit. Zo verlaten de mensen de tandartspraktijk. Mede dankzij jou.
Play
Play
Play

Opleiding tandartsassistent 

Veel mensen zoeken naar de opleiding tandartsassistent (of tandartsassistente) omdat het een boeiend vak is waarin je met mensen werkt. Als tandartsassistent sta je patiënten te woord en plan je afspraken in. Natuurlijk assisteer je de tandarts. Je bereidt behandelingen voor en zorgt dat de juiste spullen klaarliggen.

Werken bij de tandarts met je mbo-opleiding

Het beroep van tandartsassistent is veelzijdig. En dus ook de opleiding. Je leert de technische aspecten van het vak, de instrumenten en de handelingen. Daarnaast krijg je les in goed organiseren, samenwerken en communiceren, zowel met collega’s als met patiënten. Je moet een angstige patiënt wél op zijn gemak kunnen stellen. 

Verkort traject mogelijk

De volledige opleiding duurt in de basis 3 jaar. Mocht gedurende jouw traject blijken dat het verkorten van de opleiding mogelijk is, dan bespreken we dit met je. Wil je hierover meer informatie? Neem contact op met Birgit Eekels via birgit.eekels@summacollege.nl.

 

Vragen

Met het mbo-diploma tandartsassistent ga je aan de slag in een tandartspraktijk of tandheelkundig centrum. Je kunt ook een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld mondzorgkunde. Uiteindelijk kun je zo met je mbo-diploma via hbo doorstromen naar de universitaire opleiding tot tandarts (Tandheelkunde), als je dat wilt.

Je werkt minimaal 16 tot 24 uur per week (betaald) bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Dit zijn de kosten voor het hele schooljaar. Op  mbowebshop.nl worden ieder jaar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen (ook wel keuzevakken genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld praktijkorganisatie, bijzondere doelgroepen en gezonde leefstijl. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Dit is een nieuwe opleiding. Er zijn nog geen cijfers bekend van deze opleiding.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je 16-24 uur per week werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit de werkgever geregeld en vergoed. Zonder deze vaccinatie kun je niet werken in de tandartspraktijk.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
docent Birgit Eekels

E-mail
docent Birgit Eekels

Instagram
Opleiding Tandartsassistent, DM naar: @summatandartsassistent

Ook is het mogelijk om een rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste