Tandartsassistent (bol)

Jij zet graag je tanden in deze opleiding!

communicatief - sociaal
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk
zorgvuldig
Met een stralende glimlach en een mooi gebit. Zo verlaten de mensen de tandartspraktijk. Mede dankzij jou als tandartsassistent.  
Play
Play
Play

Wat doet een tandartsassistent? 

Een tandarts kan zijn of haar werk niet goed uitvoeren zonder de hulp van jou als tandartsassistent. Je speelt een belangrijke rol in de ervaring van een patiënt in de tandartspraktijk. Je ontvangt de patiënten met een glimlach en stelt ze gerust wanneer ze een behandeling spannend vinden. Zo zorg je ervoor dat iedere patiënt met een fijn gevoel uit de tandartsstoel opstaat.   

Je springt moeiteloos bij om de tandarts te assisteren, waardoor de behandeling vlot verloopt. Tijdens de behandeling geef je het passende instrument op het juiste moment aan. Bovendien voer je zelf bepaalde handelingen uit, zoals het maken van röntgenfoto's en het verwijderen van tandsteen. Na de behandeling maak je alles schoon, ruim je op en werk je het patiëntendossier bij. Klaar voor de volgende patiënt!   

Opleiding tandartsassistent   

Het vak van tandartsassistent is heel divers, dat geldt ook voor de opleiding. Tijdens de opleiding leer je niet alleen de technische kant van het vak, zoals het gebruik van instrumenten en de uit te voeren handelingen, maar ook essentiële vaardigheden zoals samenwerking en communicatie. Dat is van groot belang, want je bent niet alleen met collega’s aan het werk, maar vooral ook met patiënten.  

Stage lopen  

Nog voor je start met stage lopen krijg je theorie- en praktijkonderwijs en oefen je in simulaties. Op deze manier leer je snel de kneepjes van het vak. Haal je goede resultaten? Dan loop je aan het einde van je eerste leerjaar negen weken stage. In het tweede leerjaar loop je tien weken stage en in het derde leerjaar loop je twintig weken stage. Je hebt één terugkomdag per week, zodat we je goed kunnen blijven begeleiden.  

Het salaris van een tandartsassistente 

Je hebt een belangrijke functie. Daarom kun je rekenen op een gemiddeld hoger startsalaris als tandartsassistent dan bij andere mbo-functies. Wil je uiteindelijk meer verdienen of meer uitdaging in je werk? Dan heb je als tandartsassistent de mogelijkheid om een opleiding tot preventieassistent of mondhygiëniste te volgen en zo door te groeien. 

Vragen

Met het mbo-diploma tandartsassistent ga je aan de slag in een tandartspraktijk of tandheelkundig centrum. Je kunt ook een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld mondzorgkunde. Uiteindelijk kun je zo met je mbo-diploma via hbo doorstromen naar de universitaire opleiding tot tandarts (Tandheelkunde), als je dat wilt.

Het eerste leerjaar van de opleiding tandartsassistent breng je voornamelijk op school door. Je krijgt theorie- en praktijkonderwijs en oefent in simulaties. Je loopt vanaf lesweek 31 negen weken stage met iedere week een terugkomdag.

In het tweede leerjaar loop je vanaf lesweek 21 tien weken stage met een terugkomdag per week.

In het derde leerjaar loop je vanaf lesweek 1 twintig weken stage met een terugkomdag per week.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Inenting
Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze inenting kun je niet op stage.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Tandartsassistent: docent Birgit Eekels

E-mail
Tandartsassistent: docent Birgit Eekels

Instagram
Opleiding Tandartsassistent, DM naar: @summatandartsassistent

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Een tandartsassistent doet meer dan alleen een afzuiger vasthouden
Denise Sweegers
Student opleiding Tandartsassistent

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag