Tandartsassistent (bol)

Jij zet graag je tanden in deze opleiding!

communicatief - sociaal
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk
zorgvuldig
Met een stralende glimlach en een mooi gebit. Zo verlaten de mensen de tandartspraktijk. Mede dankzij jou.
Play
Play
Play

Opleiding tandartsassistente 

Veel meiden zoeken naar de opleiding tandartsassistente omdat het een boeiend vak is waarin je met mensen werkt. Maar ook anderen (m/x) kiezen steeds vaker voor het vak. Als tandartsassistent sta je patiënten te woord en plan je afspraken in. Natuurlijk assisteer je de tandarts. Je bereidt behandelingen voor en zorgt dat de juiste spullen klaarliggen.

Belangrijk werk met goed salaris

Tijdens de behandeling geef je het juiste instrument op het juiste moment aan. Sommige handelingen doe je zelf, zoals röntgenfoto’s maken en tandsteen verwijderen. Na de behandeling maak je alles schoon, ruim je op en werk je het patiëntendossier bij. Klaar voor de volgende patiënt! Omdat je een belangrijke functie hebt, is het tandartsassistent salaris in het begin gemiddeld iets hoger dan het startsalaris van andere mbo-functies.

Werken bij de tandarts met je mbo-opleiding

Het beroep van tandartsassistent is veelzijdig. En dus ook de opleiding. Je leert de technische aspecten van het vak, de instrumenten en de handelingen. Daarnaast krijg je les in goed organiseren, samenwerken en communiceren, zowel met collega’s als met patiënten. Je moet een angstige patiënt wél op zijn gemak kunnen stellen. 

Vragen

Met het mbo-diploma tandartsassistent ga je aan de slag in een tandartspraktijk of tandheelkundig centrum. Je kunt ook een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld mondzorgkunde. Uiteindelijk kun je zo met je mbo-diploma via hbo doorstromen naar de universitaire opleiding tot tandarts (Tandheelkunde), als je dat wilt.

Het eerste leerjaar van de opleiding tandartsassistent breng je voornamelijk op school door. Je krijgt theorie- en praktijkonderwijs en oefent in simulaties. Je loopt vanaf lesweek 31 negen weken stage met iedere week een terugkomdag.

In het tweede leerjaar loop je vanaf lesweek 21 tien weken stage met een terugkomdag per week.

In het derde leerjaar loop je vanaf lesweek 1 twintig weken stage met een terugkomdag per week.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Inenting
Een Hepatitis-B inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed. Zonder deze inenting kun je niet op stage.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Tandartsassistent: docent Franka Troost

E-mail
Tandartsassistent: docent Franka Troost

Instagram
Opleiding Tandartsassistent, DM naar: @summatandartsassistent

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze