VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Mechatronica (bol)

Vakman worden bij Defensie: raak schieten in de (wapen)techniek

leidinggeven
logisch nadenken
plannen - organiseren
technisch inzicht
Je vindt kameraadschap en actief bezig zijn belangrijk, maar wil tegelijkertijd een echte vakman met verantwoordelijkheid in de techniek worden? Dan kun je aan de slag bij Defensie. Wij bereiden je voor op een functie als onderofficier bij de Technische Dienst of in de wapentechniek van de Landmacht, Luchtmacht of Marine.
Play
Play
Play
Je vindt kameraadschap en actief bezig zijn belangrijk, maar wil tegelijkertijd een echte vakman met verantwoordelijkheid in de techniek worden? Dan kun je aan de slag bij Defensie. Wij bereiden je voor op een functie als onderofficier bij de Technische Dienst of in de wapentechniek van de Landmacht, Luchtmacht of Marine.

Je wordt getraind op de plek waar je gaat werken. Daar leg je de basis voor je werk als militair met bijvoorbeeld kaartlezen, exercitielessen en lessen in wapentechniek. Op school leer je alles over mechatronica, zodat je straks vakbekwaam en zelfstandig kunt werken aan bijvoorbeeld schepen, helikopters, tanks, wapensystemen en andere militaire techniek.

Om de 3 weken heb je een volledige week stage bij Defensie. Daar loop je net als andere militairen in een gevechtspak. Je woont en slaapt op de kazerne en wordt begeleid door militaire instructeurs. Heel actief, uitdagend en leerzaam.

Je werkt ook aan je discipline en leidinggevende kwaliteiten. Met de wil om te winnen kom je er wel bij Defensie!

Je krijgt ook les in de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Kijk voor meer informatie ook eens op de  website van Defensie

Veiligheid en Vakmanschap heeft ook een eigen  Facebookpagina. Op  Youtube vind je interessante video's over de opleiding.

Vragen

Met de vakrichting Mechatronica van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap kun je aan de slag bij de Technische Dienst of in de wapentechniek van de Landmacht, Luchtmacht of Marine. Je kunt er ook voor kiezen om te kijken naar een functie in de mechatronica buiten Defensie. Of om door te stromen naar een mbo-opleiding op niveau 4 in mechatronica.

Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week (gemiddeld 36 uur per week) naar school. Daarnaast loop je om de 3 weken een volledige week stage bij Defensie. 10 weken in totaal per jaar.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Grote kans op werk

Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent VeVa Mech: Theo Gielen

E-mail
Docent VeVa Mech: Theo Gielen

Instagram

DM naar @summaveva
DM naar @summaveiligheid

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 1.357 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of;
  • mbo-diploma niveau 2 of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo en;
  • de Nederlandse nationaliteit en;
  • een Sport Medisch Advies (SMA) en;
  • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. We kijken bijvoorbeeld of de vakken van je vooropleiding aansluiten en of je gemotiveerd bent voor een beroep als militair.

Je wordt ook uitgenodigd voor een intake, hier testen we of je binnen de duur van de opleiding het gewenste niveau kunt behalen. Zo is er een kracht- en conditietest en een test waarin persoonskenmerken aan bod komen. Hierbij wordt gekeken naar zaken als samenwerken, stressbestendigheid, incasseringsvermogen en doorzettings- vermogen. Aan de hand van deze testen krijg je een advies over het starten met deze opleiding. Deelname is verplicht.

k wil klein kaliber wapens gaan onderhouden
Marijn Müller
Oud-student Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Mechatronica
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest of ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze