VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Mbo-verpleegkundige (bol)

Zorg voor gezondheid en veiligheid bij Defensie

leidinggeven
samenwerken
stevig in je schoenen staan
verantwoordelijk
zelfstandig

Je vindt kameraadschap en actief bezig zijn belangrijk, maar wil tegelijkertijd als verantwoordelijke verpleegkundige zorgen voor zieken en gewonden? Dan kun je aan de slag bij defensie. Wij bereiden je voor op een onderofficiersfunctie als verpleegkundige bij de landmacht, luchtmacht of marine.

Play
Play
Play

Op de kazerne leg je de basis voor je werk als militair met bijvoorbeeld kaartlezen, exercitielessen, overlevingstechnieken en lessen in het gebruik van militaire uitrusting. Op school leer je alles over (militaire)  zorg, zodat je straks vakbekwaam en zelfstandig kunt assisteren op de kazerne of in het veldhospitaal.

Twee keer per jaar heb je een week bivak bij defensie. Je woont en slaapt op de kazerne en wordt begeleid door militaire instructeurs: heel actief en uitdagend. Je hebt bovendien veel zorgstages, begeleid door een docent van team zorg.

Je werkt ook aan je instructiebekwaamheid, discipline, oplossingsgerichtheid en leidinggevende kwaliteiten. Met de wil om te winnen kom je er wel bij defensie!

Kijk voor meer informatie ook eens op de  website van Defensie. Veiligheid en Vakmanschap heeft ook een eigen  Facebookpagina. Op  Youtube vind je interessante filmpjes over de opleiding.

Vragen

Na de opleiding kun je gaan werken voor de verschillende defensietakken of binnen de reguliere zorg. Je wordt een zorgprofessional die stevig in z’n schoenen staat. Je bent sterk in samenwerken en neemt je verantwoordelijkheid. Je bent in staat om je draai te vinden in tal van verpleegkundige/verzorgende functies. 

De opleiding start met een basisjaar voor alle studenten waarin je onderzoekt welk vak er het beste bij je past. De twee opleidingen die je bij ons kunt volgen zijn verzorgende IG (VIG-er) of mbo-verpleegkundige (VPK). Met dit diploma kun je werken binnen de reguliere zorg en bij Defensie. Meteen in leerjaar 1 start je met de keuzedelen die je kennis laten maken met de basisprincipes van Defensie. Verder ga je je, door middel van een lintstage in de zorg, oriënteren op de reguliere zorg. Denk hierbij aan verpleeghuizen, thuiszorg en revalidatie.

Gedurende het eerste jaar van de opleiding ga je regelmatig in gesprek met je studieloopbaanbegeleider (SLB). Aan het eind van leerjaar 1 moet je samen met SLB een keuze maken of je wilt doorstromen naar de VIG of VPK opleiding. Er wordt dan onder andere gekeken naar je houding, resultaten en ervaring binnen de stage.

Omdat je voor VeVa gekozen hebt, krijg je de keuzedelen van Defensie. Dit zorgt ervoor dat je militaire lessen en sport binnen de opleiding krijgt. Gedurende de opleiding ga je nog 4-6 weken ervaring opdoen in de basis militaire vaardigheden op de kazerne.

Vanaf leerjaar 2 in beide opleidingen ga je grotere blokken aaneengesloten stage lopen in de zorg om het vak in de vingers te krijgen.

Voor de VIG-er is leerjaar 3 het examenjaar. Uiteindelijk voldoe je  aan de gestelde eisen van VIG, ben je goed voorbereid op de toekomst en heb je keuze om verder te studeren naar een Niveau 4 opleiding of Defensie in te gaan.

Leerjaar 3 VPK bestaat uit onder andere aaneengesloten stageblokken in de civiele zorg en de mogelijkheid om je binnen een keuzedeel te specialiseren op handelen binnen crisissituaties waar je binnen Defensie mee te maken kunt krijgen. Vanaf leerjaar 3 VPK zijn er ook stageplaatsen in de psychiatrie en ziekenhuis.

Leerjaar 4 VPK is het examenjaar. Je loop dan bijna het hele schooljaar stage in de zorg en heb je terugkomdagen op school. Als je het diploma verpleegkundige hebt behaald kun je solliciteren bij Defensie, werken in de zorg of verder studeren aan het hbo.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Summa Veiligheid VeVa magazine 2024_A4_cover

 

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Voor de bol-opleidingen Beveiliger niveau 2 en 3 is het niet nodig om leermiddelen te bestellen. Indien nodig kunnen deze geleend worden via school. Wil je toch liever eigen boeken hebben, dan wordt in de introductieweek uitgelegd wat je nodig hebt en hoe je die kunt bestellen.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Binnen het mbo krijgt elke student keuzedelen aangeboden. Door voor VeVa Zorg te kiezen is deze keuze al (gedeeltelijk) voor je bepaald. Samen met onze partner defensie hebben we een pakket samengesteld die die je voorbereid op een mogelijke baan bij defensie. In deze opleiding is de keuze daarom beperkter dan in een opleiding die je breder opleidt. 

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of;
  • mbo-diploma niveau 2 of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo en;
  • de Nederlandse nationaliteit en;
  • een positief Sport Medisch Advies (SMA) en;
  • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. We kijken bijvoorbeeld of de vakken van je vooropleiding aansluiten en of je gemotiveerd bent voor een beroep als militair.

Je wordt ook uitgenodigd voor een intake, hier testen we of je binnen de duur van de opleiding het gewenste niveau kunt behalen. Zo is er een kracht- en conditietest en een test waarin persoonskenmerken aan bod komen. Hierbij wordt gekeken naar zaken als samenwerken, stressbestendigheid, incasseringsvermogen en doorzettings- vermogen. Aan de hand van deze testen krijg je een advies over het starten met deze opleiding. Deelname is verplicht.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Docent VeVa Zorg: Adri Bogaards

E-mail
Docent VeVa Zorg: Adri Bogaards

Instagram

DM naar @summaveva
DM naar @summaveiligheid

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Hopen dat we van de wereld een betere plek kunnen maken
Dennis Juwett
Student VeVa - Aankomend onderofficier Veiligheid en Vakmanschap Zorg

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste