Apothekersassistent: het juiste recept voor een geslaagde carrière!

samenwerken mensen helpen gezondheid afwisselend werk zelfstandig werken met mensen omgaan verantwoordelijk werk nauwkeurig werken medicijnen

Als apothekersassistent doe je verantwoordelijk werk. Patiënten vertrouwen erop dat je hun de goede medicijnen meegeeft. Je zorgt zo voor mensen zonder fysiek (lijfelijk) contact. Je legt mensen uit hoe ze de medicijnen gebruiken, beantwoordt hun vragen en geeft advies. Je zorgt dat medicijnen in de juiste hoeveelheid en netjes verpakt klaarliggen. Op tijd, inclusief bijsluiter. Ook bereid je medicijnen, bijvoorbeeld als mensen niet goed kunnen slikken. Je levert dus maatwerk.

Om dit vak goed te kunnen uitoefenen, heb je veel medicijnkennis nodig. Je leert te controleren of een medicijn samengaat met andere medicijnen die de patiënt gebruikt. Je oefent met poeders, zalfjes en crèmes om zelf medicijnen klaar te maken. En je leert om de administratie nauwkeurig bij te werken. Veel aandacht is er ook voor communicatie. Goede communicatie is belangrijk in de samenwerking met collega’s, maar vooral ook in je contact met patiënten.

Deze opleiding wordt ook aangeboden als maatwerktraject, bijvoorbeeld voor studenten met een havo-diploma. Het maatwerktraject duurt 2 jaar.

“Het vak van apothekersassistent is uitgebreider dan ik dacht”

Saloua Azdad

Student Apothekersassistent

Lees meer

Met het diploma op zak ga je in een apotheek werken. Er is veel vraag naar apothekersassistenten, dus je hebt vast snel een goede baan. Je kunt ook een opleiding aan het hbo gaan volgen, zoals farmakunde of de opleiding tot farmaceutisch consulent.