Ambachtelijk brood en banket om van te watertanden: jij bedenkt en maakt het
Binnen de opleiding zijn er 3 uitstroomrichtingen: banketbakker, broodbakker of brood-/banketbakker. Als zelfstandig werkend banketbakker kun je aan de slag in een ambachtelijke banketbakkerij of grotere banketbakkerszaak. Als zelfstandig werkend bakker kun je bijvoorbeeld werken bij een ambachtelijke bakkerij of in een gemengd bedrijf met brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding Leidinggevende bakkerij of Patissier.
Je volgt per week 4 dagen onderwijs op school. Daarnaast loop je 1 dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Per onderwijsperiode van 10 weken loop je 2 weken aaneengesloten stage.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
- Heb je een mbo-diploma Uitvoerend bakker niveau 2 of andere relevante vooropleiding? Dan kun je eventueel vrijstellingen (en dus verkorting van de studieduur) krijgen.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Zelfstandig werkend bakker (bol)
Lekker brood en banket moet er ook lekker uitzien. Daarom kiezen vooral creatieve en handige mensen voor het vak van zelfstandig werkend bakker. Tijdens deze opleiding kies je een afstudeerrichting: brood, banket of een combinatie van de twee. Bij elke richting creëer jij met de hand de mooiste en lekkerste bakkerijproducten.
Bonbons of petit fours bijvoorbeeld, zorgvuldig gedecoreerd en gepresenteerd in de door jou ingerichte vitrine. Of speciale gevulde broden, buitenlandse broodsoorten, beschuit of sierwerk van brood. Je denkt na over wat je maakt en waarom mensen jouw product zouden willen kopen. Presentatie is heel belangrijk voor de verkoop.
Je leert hoe je hygiënisch en snel maar nauwkeurig werkt. En hoe je samen met je collega's het productieproces draaiende houdt. Je geeft ook leiding aan beginnende (banket)bakkers, dus je moet goed met mensen kunnen omgaan. Een verantwoordelijk, ambachtelijk vak!
Waar leren en werken samenkomen
“Zelfstandig mogen werken tijdens mijn stage gaf me zelfvertrouwen”
Amy ThaensStudent Zelfstandig werkend bakker
Lees meer
“Zelfstandig mogen werken tijdens mijn stage gaf me zelfvertrouwen”
Door: Amy Thaens, Student Zelfstandig werkend bakker
“Ik wist niet wat ik wilde doen, maar bakken vond ik altijd leuk. Ik kwam erachter dat het mijn passie is. Je moet wel van doorwerken en aanpakken houden. Kracht in je armen helpt, je moet veel tillen. In het begin was ik een beetje een watje, maar omdat ik wel een doorzetter ben, heb ik er flink wat kracht bijgekregen.
Ik zit in het eerste jaar van opleiding. Mijn stage heb ik gedaan bij Bakkerij Jan Kuijpers in Eindhoven. Echt heel gezellig en ik heb veel mogen doen. Het leukste was het vertrouwen dat ze in me hadden: ik mocht zelfstandig de tompoucen maken, zonder toezicht. Dat ging me goed af en was echt goed voor mijn zelfvertrouwen.
Later wil ik misschien mijn eigen bedrijf starten. Maar werken bij een bakkerij of een hotel kan ook, ik zie nog wel.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?