Zorg voor gezondheid en veiligheid bij Defensie
Na de opleiding kun je gaan werken voor de verschillende defensietakken of binnen de reguliere zorg. Je wordt een zorgprofessional die stevig in z’n schoenen staat. Je bent sterk in samenwerken en neemt je verantwoordelijkheid. Je bent in staat om je draai te vinden in tal van verpleegkundige/verzorgende functies.
De opleiding start met een basisjaar waarin je onderzoekt of de rol van verzorgende bij defensie bij je past. Dit onderzoeken doen ze aan de hand van projecten, een stage in de civiele zorg (de civiele of ‘witte’ stage) en een stage bij defensie (‘groene’ stage). In de civiele stage in leerjaar 1 ga je je in de praktijk oriënteren op het vak. Je gaat dan een langere periode 2 à 3 dagen per week stagelopen. Vanaf leerjaar 2 ga je grotere blokken aaneengesloten stage lopen om het vak in de vingers te krijgen. Uiteindelijk voldoe je hiermee aan de gestelde (BIG) eisen en ben je goed voorbereid op de toekomst. De groene stages bij defensie (2 weken per jaar intern) bereiden je voor op een baan bij defensie.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Binnen het mbo krijgt elke student keuzevakken aangeboden. Door voor VeVa Zorg te kiezen is deze keuze al (gedeeltelijk) voor je bepaald. Samen met onze partner defensie hebben we een pakket samengesteld die die je voorbereid op een mogelijke baan bij defensie. In deze opleiding is de keuze daarom beperkter dan in een opleiding die je breder opleidt.
Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Je hebt met deze opleiding een grote kans op werk. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of;
- mbo-diploma niveau 2 of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo en;
- de Nederlandse nationaliteit en;
- een positief Sport Medisch Advies (SMA) en;
- een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past. We kijken bijvoorbeeld of de vakken van je vooropleiding aansluiten en of je gemotiveerd bent voor een beroep als militair.
Je wordt ook uitgenodigd voor een intake, hier testen we of je binnen de duur van de opleiding het gewenste niveau kunt behalen. Zo is er een kracht- en conditietest en een test waarin persoonskenmerken aan bod komen. Hierbij wordt gekeken naar zaken als samenwerken, stressbestendigheid, incasseringsvermogen en doorzettings- vermogen. Aan de hand van deze testen krijg je een advies over het starten met deze opleiding. Deelname is verplicht.
Jouw studie: VeVa - Aankomend medewerker Veiligheid en Vakmanschap Verzorgende IG (bol)
Je vindt kameraadschap en actief bezig zijn belangrijk, maar wilt tegelijkertijd als verantwoordelijke verpleegkundige zorgen voor zieken en gewonden? Dan kun je aan de slag bij defensie. Wij bereiden je voor op een (onderofficiers)functie als verpleegkundige/verzorgende bij de landmacht, luchtmacht of marine.
Op de kazerne leg je de basis voor je werk als militair met bijvoorbeeld kaartlezen, exercitielessen, overlevingstechnieken en lessen in het gebruik van militaire uitrusting. Op school leer je alles over (militaire) zorg, zodat je straks vakbekwaam en zelfstandig kunt assisteren op de kazerne of in het veldhospitaal.
Twee keer per jaar heb je een week bivak bij defensie. Je woont en slaapt op de kazerne en wordt begeleid door militaire instructeurs: heel actief en uitdagend. Je hebt bovendien veel zorgstages, begeleid door een docent van team zorg.
Je werkt ook aan je instructiebekwaamheid, discipline, oplossingsgerichtheid en leidinggevende kwaliteiten. Met de wil om te winnen kom je er wel bij defensie!
Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Defensie. Veiligheid en Vakmanschap heeft ook een eigen Facebookpagina. Op Youtube vind je interessante filmpjes over de opleiding.





"Ik leef voor de zorg. Maar de terugslag van een geweer voelen, wat een kick!"
Lieke ZegveldStudent VeVa - Aankomend medewerker Veiligheid en Vakmanschap Zorg
Lees meer
"Ik leef voor de zorg. Maar de terugslag van een geweer voelen, wat een kick!"
Door: Lieke Zegveld, Student VeVa - Aankomend medewerker Veiligheid en Vakmanschap Zorg
"Op de middelbare school koos ik voor de sector Zorg. Maar ik zocht meer uitdaging en ik sport graag. Daarom koos ik voor VeVa. De onderlinge samenwerking met je team/klas vind ik heel fijn. Natuurlijk zit je ook wel in een mannenwereld, maar dat vind ik juist prima.
De uitdaging van zorgverlening op de kazerne of uitzending is dat je veel minder hulpmiddelen tot je beschikking hebt. Hoogtepunten tot nu toe zijn zelfhulp/kameradenhulp. Een soort EHBO, maar dan wat spannender dan in het ziekenhuis, omdat je nu je kameraad helpt terwijl je onder druk staat.
Op bivak hebben we mogen schieten in een simulatie. Echt heel gaaf. Het geweer waar je mee schiet, geeft ook echt zo’n terugslag.
Kort geleden zijn we naar een militair museum geweest. Daar stonden 16 tenten opgebouwd waarbinnen de ziekenpost zich bevond. Toen dacht ik: daar zie ik mezelf wel werken."
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?