Van de havo naar het mbo/hbo

 

Twijfel je tussen mbo en hbo? Op het mbo word je praktijkgericht opgeleid en ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt. Maar het is ook een goede basis om door te stromen naar het hbo.

Eerst mbo, dan misschien nog hbo

Het mbo kan een goed alternatief zijn wanneer je moeite hebt met de havo of nog niet klaar bent voor het hbo. Het hebben van een mbo-diploma geeft je vaak al een voorsprong op het hbo. Je hebt tenslotte al veel praktijkervaring opgedaan, stage gelopen, samengewerkt in projecten met andere studenten en geleerd om jezelf te presenteren. Ook zijn er voor havisten speciale trajecten mogelijk waarmee je kunt instromen in het 2e of 3e leerjaar. 

Hoe kan ik naar het mbo?

Heb je een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, zit je in het 4e of 5e leerjaar of heb je al een havo-diploma? Dan kun je bij het Summa College direct starten aan een vakgerichte opleiding.

Instromen in leerjaar 2 of 3

Heb jij je havo-diploma behaald? Dan kun je mogelijk instromen in het 2e of 3e leerjaar. Dit wordt bepaald na een persoonlijk gesprek. Zo kun je na het behalen van je havo-diploma via het mbo snel doorstromen naar het hbo.

Na het mbo door naar het hbo 

Bijna 40% van onze niveau 4 studenten stroomt door naar het hbo. Door te kiezen voor een hbo-opleiding kun je meer ervaring, kennis, zelfvertrouwen en vaardigheden opdoen. Ook kun je je kansen op een baan vergroten, want je bent zo breder en hoger opgeleid. Als je besluit om een andere richting op te gaan dan waar je op het mbo voor hebt geleerd, kun je op het hbo met een nieuwe studie starten. Studeren aan het hbo is wel wat anders dan je gewend bent op het mbo. Tijdens je opleiding bij het Summa College kun je extra vakken (keuzedelen) volgen die je voorbereiden om te studeren aan het hbo.

Bespreek het met onze studieadviseurs

Neem contact op met de adviseurs van Hulp bij studiekeuze en bespreek wat voor jou de mogelijkheden van een mbo-opleiding zijn. 


 

Schooljaar 2024-2025

AANMELDEN VOOR EEN OPLEIDING

AANMELDEN

 

 

Een mix van van alles. Dat paste.
Gijs Vangerwen
Student Technicus mechatronica
Gelukkiger dan ooit op het mbo
Carlijn Vesseur en Merijn Nix
Van havo en vwo naar mbo
Blij dat ik eerst een mbo-studie heb gedaan
Anass Salhi
Oud-student en docent Software developer

De voordelen van het mbo

Aan de slag en leren in de praktijk, met vakken en onderwerpen die je interessant vindt

Leren wat je leuk vindt maakt het makkelijker

Er zijn aankomende studenten die denken dat mbo gemakkelijker is. Voor sommigen is dat ook zo, zij moesten bijvoorbeeld hard werken op de havo en lopen minder op hun tenen op het mbo. Dat gevoel komt ook doordat je doet wat je leuk vindt, wat je interesseert. Of wat je leert voor jou nu moeilijk of gemakkelijk is, ieder leert op z’n eigen tempo en ontdekt daarin waar zijn of haar hart ligt. Dat maakt leren leuk.

Toekomstperspectief: specialiseren in een richting die je aanspreekt

Hoe mooi is het om een vak écht te beheersen! Wie praktisch is opgeleid, ontdekt dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn om je verder te specialiseren in een richting die je aanspreekt. Je kunt bijvoorbeeld gericht een verdiepende hbo-opleiding volgen na je mbo-opleiding, ook na een aantal jaren werkervaring. Wie na de havo eerst mbo en daarna hbo doet, begrijpt vaak de leerstof sneller en beter.

Veel mogelijkheden op een goed salaris

Je kunt een meester worden in je vak. Je levert vaak een tastbaar resultaat, iets om trots op te zijn en waar klanten en opdrachtgevers ook trots op zijn. Mensen erkennen de waarde van vakwerk en betalen daar ook voor. Vakmensen met een mbo-diploma verdienen goed, in sommige gevallen meer dan hbo-gediplomeerden. Uit onderzoek blijkt dat het startsalaris na een mbo-opleiding vaak wat lager is, maar dat het salaris of de beloning sneller groeit en soms hoger uitkomt dan na een hbo-opleiding.

Eigen baas of freelance

Veel mensen met een mbo-diploma beginnen voor zichzelf. Na een aantal jaren werkervaring om het vak echt in de vingers te krijgen, starten mbo-opgeleiden vaak met een eigen bedrijf of gaan ze als freelancer aan de slag. Eigen baas zijn als vakman, hoe mooi is dat!

Mbo is een springplank

Je legt een uitstekende basis met een mbo-diploma. Denk je misschien ‘zonde van mijn havo-diploma, waar heb ik dat dan voor gedaan’? Vrijwel alle studenten die de route havo-mbo-hbo nemen, zien mbo als een waardevolle investering. Ze doen er in sommige gevallen (zeker niet álle) één of enkele jaren langer over, maar hebben een veel beter begrip van waar het over gaat op het hbo. Ze studeren met meer focus en hebben echt een doel voor ogen.

Starten midden in het schooljaar

Wil of kun je niet direct na de zomervakantie starten? Hier vind je een overzicht van opleidingen met andere startmomenten.

 

Versnellen wanneer mogelijk
Tijs Beek
Oud-student Software developer

Mbo-opleidingen die je mogelijk sneller kunt afronden

Met deze mbo-opleidingen heb je als havist kans om je diploma sneller op zak te hebben. Als je bepaalde vakken of onderdelen eerder hebt behaald of op een hoger niveau dan dat er gevraagd wordt voor de opleiding, dan kun je mogelijk vrijstelling voor dat vak of dat onderdeel krijgen.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag