Van de havo naar het mbo/hbo

Twijfel je of je voor een mbo of hbo studie moet kiezen? Op het mbo word je praktijkgericht opgeleid en ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt. Maar het is ook een hele goede basis om door te stromen naar het hbo.

In februari is er een extra instroommoment voor havisten. Bekijk hier het overzicht van opleidingen die starten in februari.

 

Voordelen

Het mbo kan een goed alternatief zijn wanneer je moeite hebt met de havo of nog niet klaar bent voor het hbo. Het hebben van een mbo-diploma geeft je vaak al een voorsprong op het hbo. Je hebt tenslotte al veel praktijkervaring opgedaan, stage gelopen, samengewerkt in projecten met andere studenten en geleerd om jezelf te presenteren. Ook zijn er voor havisten speciale trajecten mogelijk waarmee je kunt instromen in het 2e of 3e leerjaar. 

 

Voor wie

Heb je een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, zit je in het 4e of 5e leerjaar of heb je al een havo-diploma? Dan kun je bij het Summa College direct starten aan een vakgerichte opleiding.

 

Instromen in leerjaar 2 of 3

Heb jij je havo-diploma behaald? Dan kan je mogelijk instromen in het 2e of 3e leerjaar. Dit wordt bepaald na een persoonlijk gesprek. Zo kun je na het behalen van je havo-diploma via het mbo toch snel doorstromen naar het hbo.

 

Na het mbo door naar het hbo 

Bijna 40% van onze niveau 4 studenten door naar het hbo. Door te kiezen voor een hbo-opleiding kun je meer ervaring, kennis, zelfvertrouwen en vaardigheden opdoen. Ook kun je je kansen op een baan vergroten, want je bent zo breder en hoger opgeleid. Als je besluit om een andere richting op te gaan dan waar je op het mbo voor hebt geleerd, kun je op het hbo met een nieuwe studie starten. Studeren aan het hbo is wel wat anders dan je gewend bent op het mbo. Tijdens je opleiding bij het Summa College kun je extra vakken (keuzedelen) volgen die je voorbereiden om te studeren aan het hbo.

Wil je ontdekken welke opleiding het beste bij jou past? Doe dan de studiekeuzetest of bezoek een open dag, meeloopdag, rondleiding of (online) voorlichting.

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze