Apothekersassistent: het juiste recept voor een geslaagde carrière!
Met het diploma op zak ga je in een apotheek werken. Er is veel vraag naar apothekersassistenten. De Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) voert daarom een wervingscampagne. Op werkindeapotheek.nl/janatuurlijk vind je meer informatie. Je kunt met je diploma ook een opleiding aan het hbo gaan volgen, zoals farmakunde of de opleiding tot farmaceutisch consulent.
Je werkt minimaal 24 tot 28 uur per week (betaald) bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 612 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers (pdf) geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg. (pdf)
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Zorg & welzijn in je pakket hebt gehad.
Het kan zijn dat de praktijkinstelling vraagt om een verklaring omtrent gedrag (VOG).
WerkTijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Kijk op werkindeapotheek.nl/janatuurlijk voor informatie. Daar vind je ook data van voorlichtingsbijeenkomsten in de buurt.
Jouw studie: Apothekersassistent (bbl)
Als apothekersassistent doe je verantwoordelijk werk. Patiënten vertrouwen erop dat je de goede medicijnen meegeeft. Je zorgt zo voor mensen zonder fysiek (lijfelijk) contact.
Je legt mensen uit hoe ze de medicijnen gebruiken, beantwoordt hun vragen en geeft advies. Je zorgt dat medicijnen in de juiste hoeveelheid en netjes verpakt klaarliggen. Op tijd, inclusief bijsluiter. Ook bereid je medicijnen, bijvoorbeeld als mensen niet goed kunnen slikken. Je levert dus maatwerk.
Om dit vak goed te kunnen uitoefenen, heb je veel medicijnkennis nodig. Je leert te controleren of een medicijn samengaat met andere medicijnen die de patiënt gebruikt en alles nauwkeurig te administreren. Veel aandacht is er voor communicatie. Goede communicatie is belangrijk in de samenwerking met collega’s én patiënten.
De volledige opleiding tot apothekersassistent duurt formeel 3 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding en/of geschiktheid kun je via een maattraject de opleiding in 2 jaar afronden. Je kunt bij de school informeren of je hiervoor in aanmerking komt.
“Het vak van apothekersassistent is uitgebreider dan ik dacht”
Saloua AzdadStudent Apothekersassistent
Lees meer
“Het vak van apothekersassistent is uitgebreider dan ik dacht”
Door: Saloua Azdad, Student Apothekersassistent
“Ik heb zelf veel met medicijnen te maken gehad. Ik wilde meer weten over die medicijnen en ben toen zelf op onderzoek uitgegaan. Die interesse is verder gegroeid. Nu zit ik hier helemaal op mijn plek. Het vak van apothekersassistent is uitgebreider dan ik dacht. Ik dacht: het is gewoon ‘dat gesprekje aan de balie’. Maar het is veel ingewikkelder. Je moet veel over medicijnen weten en patiënten zo goed mogelijk de werking ervan uitleggen. In het begin leer je de basiskennis van medicijnen. Je begint met makkelijke pijnstillers en bouwt dit op naar sterkere medicijnen. Pittig! In het tweede jaar ga je daar verder mee en leer je gesprekken voeren. Ik loop nu stage bij een apotheek in Helmond. Daar leer ik om recepten in te voeren en af te handelen. Ook voer ik zelfstandig al gesprekken met mensen die recepten komen afhalen.”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?