Aanmelden
Je kunt je direct online aanmelden voor één van onze beroepsopleidingen. Op onze pagina ‘Informatie over aanmelden’ vind je alle informatie.
Voorgezet onderwijs wordt gegeven bij het Montessori College, Summa Plus en het Ster College. Deze scholen zijn verbonden aan het Summa College. Ga naar: Onze scholen
Je kunt je altijd aanmelden zolang er plek is. Wel raden we aan om je vóór 1 maart aan te melden. Hoe langer je wacht met aanmelden, hoe groter de kans dat de opleiding vol raakt.
Je meldt je aan voor één opleiding. Als later blijkt dat de opleiding toch niet bij je past, zorgen wij er samen voor dat je op de plek komt die wél bij je past. Het is dus niet nodig om je bij meerdere opleidingen aan te melden.
Kies je voor een opleiding met een beperkt aantal plaatsen? Dan raden we je aan om je wél ook voor een andere opleiding aan te melden. Je loopt namelijk het risico dat de opleiding vol zit.
Een aanmelding is nog geen inschrijving
Vol = de opleiding zit vol en je kunt je niet meer aanmelden.
Wachtlijst = de opleiding zit vol maar werkt met een wachtlijst. Wanneer er dan alsnog een plek vrij komt, ontvang je hierover bericht.
Beperkt aantal plaatsen = Sommige bol-opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dit heeft te maken met het aantal beschikbare stageplaatsen. Er bestaat daarom een kans dat je bij die opleiding niet wordt aangenomen. We raden je aan om je ook voor een andere opleiding aan te melden.
Om een opleiding te kunnen volgen, moet je voldoen aan bepaalde vooropleidingseisen. Deze zijn voor iedere opleiding anders. Op de website vind je bij de opleiding van jouw keuze welk diploma of overgangsbewijs je nodig hebt om je te kunnen aanmelden.
Wanneer kan ik worden toegelaten tot een opleiding bij het Summa College?
In principe kan iedereen vanaf 16 jaar een beroepsopleiding volgen bij het Summa College. Voor het volwassenenonderwijs geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. De toelatingsvoorwaarden verschillen per opleiding en niveau, kijk daarvoor bij de opleiding van je keuze. Als je je hebt aangemeld, bekijken we of jouw vooropleiding past bij de opleiding die je wilt volgen.Hier vind je de wettelijke vooropleidingseisen die het Summa College hanteert.
Het Summa College laat in principe alleen leerlingen toe met de juiste vooropleiding. Als je de mogelijkheid hebt, is het altijd beter om een diploma te behalen. In uitzonderlijke gevallen maak je zonder het juiste diploma kans om toegelaten te worden. We kijken namelijk goed of je kans maakt de opleiding succesvol af te ronden. Hier lees je meer over aanmelden met onvoldoende vooropleiding.
Ja, dat kan. Met een overgangsbewijs naar havo 4 én een leeftijd van minimaal 16 jaar ben je welkom bij alle niveau 3 en 4 opleidingen van het Summa College.
Aanmelden voor een opleiding bij het Summa College loopt via het digitaal doorstroomdossier (DDD) van Intergrip. Dit dossier bestaat uit 2 delen:
Leerlingdeel
Hierin worden vragen gesteld over onder andere persoonlijke gegevens, (werk)ervaring en vooropleidingen. Dit gedeelte wordt door de leerling zelf ingevuld.
Begeleidingsdeel
Dit gedeelte gaat over de werkhouding, inzet en interesse van de leerling. Dit moet ingevuld worden door de decaan of mentor van de vooropleiding.
Als beide delen zijn ingevuld en ondertekend, is je aanmelding compleet. Let op: een aanmelding is nog geen definitieve inschrijving. Over de definitieve inschrijving ontvang je bericht van de school.
Vmbo-scholen in de regio die zijn aangesloten bij Intergrip, verschaffen een activatiecode aan hun leerlingen. Via deze code kom je automatisch terecht in het doorstroomdossier. Jij vult het eerste deel in van het doorstroomdossier, je decaan of mentor het andere deel. Als het dossier helemaal is ingevuld en jij het hebt goedgekeurd, ben je aangemeld voor de opleiding die je gekozen hebt. Je hoeft dan verder niets meer te doen.
Let op: een aanmelding is nog geen definitieve inschrijving. Over de definitieve inschrijving ontvang je bericht van de school.
Heb je geen activatiecode, zit je niet meer op school of zit je op een vmbo-school buiten de regio? Kijk dan op de aanmeldpagina.
Als je (nog) geen burgerservicenummer (BSN) hebt kun je je aanmelden door het aanmeldingsformulier beroepsopleidingen (pdf) in te vullen en op te sturen naar de juiste school. Op het formulier hoef je het burgerservicenummer dan niet in te vullen.
If you don't have a Dutch social services number (burgerservicenummer) you can register for your course by filling in this form and sending it to the appropriate school. You can leave the entry burgerservicenummer blank.
Als je geen lessen wil volgen, maar alleen examen wil doen kun je je niet aanmelden via de aanmeldpagina. In dat geval kun je het aanmeldingsformulier beroepsopleidingen (pdf) invullen en opsturen naar de school van je keuze.
Stop je met het volgen van de lessen van je bol- of bbl-opleiding, maar ga je door als examendeelnemer? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor teruggave van het lesgeld van het betreffende schooljaar. Je moet dan wel je diploma behaald hebben. Ga naar de site van DUO voor meer informatie.
Na je aanmelding krijg je binnen 10 werkdagen bericht. Ook ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst, die 2 tot 2,5 uur duurt, kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Aan het eind kun je je keuze voor de opleiding bevestigen. Blijkt de opleiding toch niet bij je te passen? Dan helpen we je verder naar een opleiding die wél bij jou past.
De aanmelding voor een mbo-opleiding kun je gewoon annuleren. Dit kost je geen geld. Heb je hulp nodig bij het vinden van een andere opleiding? Neem dan contact op met ons Infopunt.
Een aanmelding voor een cursus is niet kosteloos te annuleren. Je betaalt 50% van het cursusgeld wanneer je stopt vóór de start van de cursus en 100% cursusgeld wanneer je stopt tijdens de cursus.
Over het mbo
Wij leiden op voor vier niveaus:
Niveau 1 - entreeopleiding
Je voert eenvoudige werkzaamheden uit. Je werkt onder begeleiding en assisteert anderen bij het werk.
Niveau 2 - basisberoepsbeoefenaar
Je voert zelfstandig standaard werkzaamheden uit.
Niveau 3 - vakman
Je werkt zelfstandig en kunt organiseren en plannen. Je geeft taken aan medewerkers.
Niveau 4 - middenkader functionaris
Je voert volledig zelfstandig werkzaamheden uit. Je begeleidt en coördineert werkzaamheden op een afdeling of in een klein bedrijf.
Niveau 4 - specialist
Je voert zelfstandig werkzaamheden uit en kunt specialistische werkzaamheden verrichten.
Ja. De niveaus sluiten op elkaar aan. Dat wil zeggen dat je met bijvoorbeeld een diploma op niveau 2 verder kunt gaan met een opleiding op niveau 3 in dezelfde studierichting.
Bol = beroepsopleidende leerweg (leren en stage).
Je gaat het grootste deel van de tijd naar school. Daarnaast loop je stage bij een bedrijf of instelling. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). Bij deze leerweg ben je student en je hebt dus recht op studiefinanciering ( als je 18 jaar of ouder bent)
Bbl = beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren).
Bij deze leerweg heb je een betaalde of onbetaalde baan. Daarnaast ga je één of twee dagen in de week naar school. Omdat je werknemer bent, heb je geen recht op studiefinanciering.
Afhankelijk van je vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen. Dit gebeurt in overleg met de betreffende opleiding. Door deze vrijstellingen kun je de opleiding sneller afronden. We noemen dit zij-instroom.
Heb je een handicap, dyslexie, chronische ziekte of stoornis? Wij bieden passend onderwijs zodat iedereen succesvol een opleiding kan volgen. Een goede start van je opleiding vergroot je kansen op studiesucces. Het is daarom belangrijk dat je tijdens je aanmelding aangeeft of je een vastgestelde beperking hebt. Zo kunnen wij jou vanaf de eerste dag de juiste hulp bieden.
Meer over passend onderwijs.
Bereikbaarheid
Op de pagina 'Onze scholen' vind je een overzicht van alle Summa-scholen met de bijbehorende locaties. De locatie vind je ook terug bij de opleiding die je gaat volgen.
Aanmelding
Heb je een vraag over je aanmelding? Neem dan contact op met de school waarbij je bent aangemeld. Je vindt de contactgegevens in dit overzicht (pdf).Technische ondersteuning
Voor technische ondersteuning (met betrekking tot inloggen met je Summa-account en je Summa mailbox) kun je tijdens de zomervakantie op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur terecht bij ons Servicepunt: 040 269 59 10. Met vragen over laptops en de benodigde specificaties kun je kijken op de pagina 'Aanschaffen van een laptop'. Ook kun je terecht bij de Campusshop van Paradigit.
Overige opleidingszaken
Met al je vragen over overige opleidingszaken kun je terecht bij het Infopunt. Het Infopunt is tijdens de zomervakantie van maandag 16 juli tot en met donderdag 9 augustus op maandag tot en met donderdag geopend van 9.00 tot 14.00 uur. Op de vrijdagen in deze periode is het Infopunt gesloten. Je kunt de medewerkers bellen via 040 269 44 44, met hen chatten, een e-mail sturen of loop eens bij hen binnen op Sterrenlaan 6. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen of je daar het antwoord vindt op jouw vraag.
De zomervakantie van het Summa College begint op maandag 9 juli en eindigt op vrijdag 24 augustus 2018. Tijdens deze periode zijn er administratieve medewerkers van de scholen aanwezig die je te woord kunnen staan. Je kunt contact opnemen met iemand van de administratie of een e-mail sturen naar de school. De contactgegevens van de scholen tijdens de zomervakantie vind je in dit overzicht (pdf). Vanaf 27 augustus zijn alle locaties weer geopend.
Bereikbaarheid administraties
Tot en met vrijdag 27 juli zijn de administraties geopend.
Van maandag 30 juli tot maandag 13 augustus 2018 zijn ze gesloten.
In deze periode is alleen het Infopunt bereikbaar (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 14.00 uur). Op de vrijdagen in deze periode is het Infopunt gesloten. Je kunt de medewerkers bellen via 040 269 44 44, met hen chatten, een e-mail sturen of loop eens bij hen binnen op Sterrenlaan 6. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen of je daar het antwoord vindt op jouw vraag.
Vanaf maandag 13 augustus kun je weer telefonisch terecht bij de administratie (pdf) van jouw school. Wil je je diploma of BPVO ophalen? Bel dan even om een afspraak te maken. Je hoort dan ook op welke locatie je terecht kunt.
Bereikbaarheid Ster College, Montessori College en Summa Plus
- Ster College Duale trajecten:
Telefonisch bereikbaar:
- vrijdag 6 juli tot en met donderdag 12 juli en
- maandag 13 augustus tot en met donderdag 19 augustus
Gesloten:
- vrijdag 13 juli tot maandag 13 augustus - Ster College Inburgering en Educatie: van maandag 16 juli tot en met vrijdag 17 augustus gesloten.
- Ster College VAVO: van dinsdag 10 juli tot en met woensdag 15 augustus 2018 gesloten.
- Summa Plus: van maandag 16 juli tot en met vrijdag 17 augustus 2018 gesloten
- Montessori College: van maandag 9 juli tot en met vrijdag 17 augustus 2018 gesloten.
Voor vragen over je studiekeuze, loopbaanmogelijkheden of extra ondersteuning kun je terecht bij onze afdeling Studentenbegeleiding. Samen kijken jullie wat er voor nodig is om jou verder te helpen.
Voor contact met de afdeling Studentenbegeleiding kun je bellen naar 040 269 54 70. Bel je dit nummer tussen 18 juli en 13 augustus, dan krijg je een Infopuntmedewerker aan de lijn. Deze kan eventueel een afspraak inplannen voor een datum na 13 augustus. Heb je een vraag over passend onderwijs? Kijk dan eens op de pagina Passend onderwijs.
Geldzaken
Het lesgeld en cursusgeld wordt elk jaar door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap vastgesteld.
Lees meer op de website van de Rijksoverheid.
Wil je weten welke kosten je kunt verwachten voor de opleiding van jouw keuze? Bij de omschrijving van de opleiding vind je een overzicht van de studiekosten.
Bij elke opleiding staat onder het kopje Studiekosten vermeld wat de kosten zijn voor die opleiding. Als er specifieke wensen en eisen zijn op het gebied van kleding en materialen dan word je verwezen naar een pagina waarop de aanvullende schoolkosten worden toegelicht. Daar staat ook wat je zelf moet betalen en wat de school verzorgt.
Kijk voor specifieke wensen en eisen van opleidingen bij de vraag 'Welke kleding en materialen heb ik nodig?'
Op de website van DUO vind je meer informatie over het hoe en wanneer betalen van lesgeld/cursusgeld. Voor gezinnen met minimale financiële middelen zijn er de volgende mogelijkheden voor tegemoetkoming in de studiekosten:
Stichting Leergeld
Ben je jonger dan 18 jaar? Of ben je wel al 18 jaar maar is jouw gezin bekend bij Stichting Leergeld? Het Summa College heeft met een groot aantal Stichtingen Leergeld afspraken gemaakt over de vergoeding van de kosten van een opleiding. Neem contact op met Stichting Leergeld in jouw gemeente lokale Stichting Leergeld om een aanvraag hiervoor te doen.
Noodfonds
Als je door je financiële situatie niet in staat bent om studiekosten van bijvoorbeeld boeken of kleding te betalen, kun je mogelijk aanspraak maken op het Noodfonds. Je kunt een aanvraag bij het Noodfonds indienen als je ouder bent dan 18 jaar en jouw financiële situatie niet bekend is bij Stichting Leergeld (als dit wel zo is, kan deze stichting de aanvraag verzorgen). De Noodfondsprocedure is opgenomen in een overzicht (pdf). Het wettelijk verplichte lesgeld wordt niet via het Noodfonds vergoed. Bij twijfel is het indienen van het formulier de beste oplossing. Voor het aanvragen van het Noodfonds kun je gebruikmaken van dit formulier (Excel-bestand). Verstuur het ingevulde formulier per e-mail of stuur het per post naar:Summa College
Dienst Financiën
Antwoordnummer 10642, 5600 WB Eindhoven
(een postzegel is niet nodig)
Vragen
Mbo studenten die een bol-opleiding (voltijd) volgen, hebben recht op reiskostenvergoeding. Met een OV-kaart reis je gratis of met korting.
Lees meer op de website van DUO.
Als je 18 of ouder bent en een bol-opleiding in het mbo volgt, kun je studiefinanciering aanvragen.
Lees meer op de website van DUO.
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en ingeschreven bent voor een bol-opleiding, moet je lesgeld betalen aan DUO. Van DUO krijg je bericht over het betalen van lesgeld. Voor vragen over het lesgeld kun je contact opnemen met de DUO Informatielijn: 050 599 77 55.
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en ingeschreven bent voor een bbl-opleiding, moet je cursusgeld betalen aan het Summa College. Je ontvangt hiervoor een e-factuur via je e-mailadres.
Ben je geslaagd of ga je verder als examendeelnemer, dan vervalt het recht op studiefinanciering en je recht op een reisproduct. Omdat deze niet automatisch stoppen, moet je zelf actie ondernemen.
Studiefinanciering stopzetten
Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand waarin je door het Summa College wordt uitgeschreven.
Jouw uitschrijfdatum is niet de datum waarop je diploma-uitreiking is maar de datum waarop vastgesteld wordt dat jij geslaagd bent. Deze vaststelling is in de maand juni. Dit betekent dat je uiterlijk op vrijdag 29 juni 2018 je studiefinanciering stop moet zetten.
Je studiefinanciering stopt niet automatisch. Dit moet je zelf doen, via Mijn DUO. Je kunt je studiefinanciering per direct stopzetten of een einddatum in de toekomst doorgeven.
Wat moet je doen?
- Ga naar de website van DUO. Daar kun je vinden hoe te handelen.
OV-reisproduct stopzetten
Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, moet je dat zelf stopzetten. Dit gebeurt niet automatisch als je je studiefinanciering stopzet. Zorg ervoor dat je uiterlijk op vrijdag 29 juni 2018 je reisproduct stopzet. Je mag niet meer reizen met je OV-reisproduct vanaf 1 juli 2018.
Wat moet je doen?
- Zet je studentenreisproduct stop bij een oplaadautomaat. Het product is dan direct niet meer geldig.
Zie voor nadere informatie de website van DUO. Indien je gaat doorstuderen gelden aparte regels, deze vind je hier ook.
Vragen van bedrijven
Ga naar de pagina van je gekozen cursus of maatwerkopleiding en meld je daar aan via de aanmeldknop.
Hulp bij studiekeuze
Je kunt de data van onze open dagen vinden op de pagina Kom eens langs.
Tijdens een meeloopdag kun je een dagje meekijken bij een opleiding. Je leest er alles over op de pagina Kom eens langs.
Tijdens een wegwijsdag maak je kennis met de 8 richtingen waaronder alle opleidingen van het Summa College zijn ingedeeld. Wil je bijvoorbeeld iets doen met zorg, of juist met autotechniek? Dan kijk je bij de passende richting en ontdek je alle mogelijkheden binnen Summa. Je leest er alles over op de pagina Kom eens langs.
Je kunt op meerdere manieren de opleiding vinden die bij je past. Bekijk hier de onze studiekeuze-tools.
VIA is een traject voor jongeren die dreigen uit te vallen of al uitgevallen zijn in het vo of mbo. Zij worden geholpen bij het vinden van een passende opleiding en/of werk. De individuele vraag staat centraal. De duur van het traject kan variëren van een maand tot maximaal een jaar. De leeftijd van de deelnemers kan variëren van 15 (vóór 31 juli van het lopend schooljaar) tot 23 jaar.
Er gelden geen specifieke vooropleidingseisen voor deelname aan het traject VIA. Wel is het belangrijk dat je bereid bent om (weer) naar school te gaan.
Lees meer over het traject VIA.
Hulp bij studiekeuze
Het Infopunt staat tijdens kantooruren klaar voor al jouw vragen over opleidingen en cursussen. Stel jouw vraag via onze livechat of stuur een e-mail.
E-mail sturenBeschikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur.
Algemene vraag?