De beste zorg voor mensen met een beperking
Na deze opleiding kun je aan het werk als begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Verder leren kan ook. Je volgt dan een opleiding op niveau 4, zoals Pedagogisch werk, Sociaal werk of Maatschappelijke zorg.
Je werkt 20 tot 24 uur per week bij een zorginstelling en je gaat 1 dag per week naar school.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 612 euro.
Er zijn nog geen cijfers van deze studie bekend.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Blijvend fit, veilig en gezond werken of Zorg en technologie. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
Werk
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Meer informatie over de VOG vind je via deze link.
Jouw studie: Begeleider gehandicaptenzorg (bbl)
Je wilt graag werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking. Daarom kies je binnen de opleiding Maatschappelijke zorg voor de richting Begeleider gehandicaptenzorg.
Je begeleidt deze mensen in het huishouden of bij het besteden van hun tijd. Als ze niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, help je daarbij. Je ondersteunt bij hun ontwikkeling en zorgt dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.
Je leert hoe je op een professionele manier omgaat en samenwerkt met cliënten, familieleden en collega’s. Samen met de cliënt en je team bepaal je bij welke activiteiten jouw hulp nodig is. Dat kan variëren van helpen bij een schoonmaakklusje tot helpen bij wassen, aankleden of toiletbezoek. Houd rekening met onregelmatige werktijden.
Oriëntatiebijeenkomsten
Ben je geïnteresseerd in deze opleiding, bezoek dan eens een van de oriëntatiebijeenkomsten. Daar krijg je van docenten en mensen uit de praktijk informatie over de verschillende werkvelden en wat je op school gaat leren. De bijeenkomsten vinden 's avonds plaats op de locatie Willem de Rijkelaan 3. Je kunt je aanmelden via samenaanzet@transvorm.org en je krijgt daarna bericht over de datum en tijd van de bijeenkomst. Hier lees je er meer over.
Samenwerking met Ik Zorg Contactpunt
Ben je geïnteresseerd in deze opleiding én heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ik Zorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever in zorg en welzijn. Het Ik Zorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen. Of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg, samen wordt bekeken welke wegen je kunt bewandelen.
Ik Zorg maakt een afspraak waarin jullie samen kijken naar wat een volgende stap
kan zijn in de zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn bij een
werkgever in de regio. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie. Ter plekke wordt gekeken wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden om uiteindelijk een keuze te kunnen maken. Lees hier meer over het Ik Zorg Contactpunt.
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?